Contrato de gestión

A Axencia Galega da Calidade Alimentaria nace co Decreto 52/2018, do 5 de abril,  como consecuencia do proceso de adecuación á LOFAXGA do extinto Instituto Galego da Calidade Alimentaria (INGACAL), coa intención de “dotala de todos os instrumentos que lle permitan cumprir a súa verdadeira finalidade: por unha banda, ser o instrumento básico de actuación da Xunta de Galicia en materia de promoción e protección da calidade diferencial dos produtos alimentarios galegos acollidos aos distintos indicativos de calidade e, por outra, potenciar a calidade da produción alimentaria galega, concentrando as actividades investigadoras e de desenvolvemento tecnolóxico no eido alimentario para suplir os déficits que nesta materia se produzan na nosa comunidade autónoma e establecendo como obxectivo principal da súa actividade investigadora responder aos retos científicos e tecnolóxicos aos cales se enfrontan os sectores agroforestal e agroalimentario, vinculados á mellora da súa competitividade”.

En cumprimento das disposicións estatutarias e da normativa vixente, elabórase o Contrato de Xestión para o período 2021-2024 como instrumento para regular a actividade da Axencia e as relacións recíprocas entre esta e a Administración xeral da Comunidade Autónoma. A proposta apróbase en sesión do Consello Reitor de 28/10/2021 e, finalmente, con carácter definitivo, do Consello da Xunta de Galicia de 02/12/2021.

O Contrato define un total de once áreas de actividade desagregadas en 50 obxectivos e 195 tarefas a desenvolver no período 2021-2024, cun orzamento de gasto de 180.837.368 €, condicionado, en certa medida, á recepción de fondos MRR. 

 

ÁREA DE CERTIFICACIÓN E PROTECCIÓN DA CALIDADE ALIMENTARIA

A

ÁREA DE CERTIFICACIÓN E PROTECCIÓN DA CALIDADE ALIMENTARIA

Acadar un sistema eficiente da xestión das figuras de calidade e da súa certificación

A1

Consolidar o funcionamento regular do Departamento de Protección da Calidade Diferenciada

 

A11

Desenvolvemento e posta en marcha dunha aplicación informática para a xestión da actividade de certificación da calidade

 

A12

Elaboración e aprobación da documentación cos procedementos de xestión das DOP/IXP  e da súa certificación

 

A13

Elaboración e aprobación da documentación cos procedementos de supervisión do control das DOP/IXP para as que se teña feito delegación de tarefas de control

 

A14

Elaboración e aprobación da documentación cos procedementos de supervisión do control da produción ecolóxica

 

A15

Elaboración e aprobación da documentación cos procedementos de xestión da artesanía alimentaria e da súa certificación

A2

Modificar a organización do sistema de xestión das DOP/IXP

 

A21

Elaboración e tramitación do proxecto de Lei de calidade alimentaria

 

A22

Elaboración e tramitación do decreto de desenvolvemento da Lei de calidade alimentaria

 

A23

Establecer un novo sistema de prezos para os servizos de  certificación das DOP/IXP

A3

Reformulación e xestión das axudas a consellos reguladores para gasto corrente

 

A31

Elaboración de novas bases reguladoras das axudas

 

A32

Xestión das axudas para gastos de funcionamento e dos programas de control

A4

Xestión eficaz das tarefas de control e de supervisión

 

A41

Actuacións de control e certificación das DOP/IXP e da artesanía alimentaria

 

A42

Actuacións de supervisión dos consellos reguladores con delegación de tarefas de control

AREA DE PROMOCIÓN DA CALIDADE ALIMENTARIA

B

AREA DE PROMOCIÓN DA CALIDADE ALIMENTARIA

Mellorar a posición comercial das producións de calidade

B1

Posta en marcha da Artesanía alimentaria

 

B11

Desenvolvemento e posta en marcha dunha aplicación informática para a xestión do Rexistro de artesanía e das cartas de artesá/n

 

B12

Aprobación da orde co primeiro grupo de normas técnicas (14) e co logotipo da artesanía alimentaria

 

B13

Aprobación do manual de uso do logotipo da artesanía alimentaria

 

B14

Certificación das primeiras empresas artesanais e expedición das primeiras cartas de artesá/n

 

B15

Aprobación da orde co segundo grupo de normas técnicas da artesanía alimentaria

B2

Impulso das novas indicacións xeográficas e outras marcas de calidade

 

B21

IXP Pan Galego: Posta do produto no mercado

 

B22

IXP Pan Galego: Acadar o rexistro de 100 panaderías

 

B23

Capón de Vilalba: aprobación do regulamento e constitución do consello regulador

 

B24

Capón de Vilalba: posta no mercado das primeiras producións

 

B25

Terras do Navia: publicación no DOG das ordes coa decisión favorable e de aprobación da protección nacional transitoria

 

B26

Terras do Navia: publicación no DOUE do rexistro da IXP

 

B27

Desenvolvemento de unha estratexia para a diferenciación e posta en valor dos produtos da horta galega

B3

Incrementar o grao de coñecemento das DOP/IXP/AE

 

B31

Realización de estudos de mercado de avaliación do coñecemento

 

B32

Mellora da web “Experiencias de Calidade”

 

B33

Incrementar a presenza nas RRSS

 

B34

Realización de accións formativas (colexios, hostaleira, persoas consumidoras, etc.)

 

B35

Realización de accións promocionais de carácter institucional

 

B36

Realización de campañas de promoción en medios de comunicación

 

B37

Organización das Catas-Concurso de Galicia (viños, augardentes e licores, queixos e mel)

 

B38

Xestión das liñas de axuda para accións de promoción

B4

Impulso de accións de mercado

 

B41

Participación en feiras e outros eventos comerciais

 

B42

Creación dunha plataforma para a promoción e venda on line dos produtos de calidade

 

B43

Participación en “mercados singulares” e outros circuítos curtos de comercialización

 

B44

Realización de outras accións de carácter comercial

B5

Incrementar o número de operadores e o valor da produción amparada por figuras de protección da calidade diferenciada

 

B51

Realización de accións de acompañamento e titorización

 

B52

Realización de accións formativas

 

B53

Realización de estudos e traballos técnicos

 

B54

Convocar e xestionar axudas para os gastos de participación dos operadores nas figuras de protección da calidade diferenciada

 

B55

Promover a realización de accións de cooperación entre consellos reguladores para a promoción conxunta

B6

Achega dos mellores recursos xenéticos autóctonos ás indicacións de calidade

 

B61

Realización de estudos e traballos técnicos

 

B62

Realización de programas de multiplicación e reprodución

AREA DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA (Anexo investigación)

C

AREA DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA (Anexo investigación)

Mellora da produción agropecuaria galega en liña coa estratexia europea de investigación en materia agraria

C1

Valoración nutricional de forraxes e produción de leite

 

C11

Alimentación de precisión do gando vacún de leite

 

C12

Mitigación do impacto ambiental nos sistemas de produción de leite

 

C13

Identificar a presenza de compostos bio activos no leite de vacún en resposta ao sistema de produción. Rastrexabilidade da procedencia alimentaria. Diferenciación da produción leiteira

 

C14

Redución da dependencia proteica nos sistemas de produción de leite. Rotacións forraxeiras ecolóxicas e convencionais.

 

C15

Análise estrutural e obtención de índices da sostibilidade das explotacións leiteiras galegas

C2

Vacún de carne e outros herbívoros (ovino, caprino e equino)

 

C21

Caracterización dos sistemas produtivos e de calidade da carne

 

C22

Produción de carne na IXP Ternera Gallega Suprema en base a pasto

 

C23

Desenvolvemento dunha liña de selección de características maternais e estudo das súas calidades produtivas

 

C24

Calidade da carne e das canais procedentes de cebo de vacas e bois

 

C25

Sistemas produtivos de carne en poboacións de bovino de razas autóctonas galegas ou doutras de interese, incluídos os cruzamentos

 

C26

Caracterización produtiva das distintas razas e cruces e calidade da carne de ovino nos sistemas produtivos galegos

 

C27

Sistemas de produción de carne de cordeiro adaptados ao territorio

 

C28

Definición dos parámetros de crecemento e de calidade da carne da raza Cabra Galega nos sistemas produtivos galegos

 

C29

Definición dos parámetros produtivos e de calidade das producións dos poldros en sistemas produtivos en extensivo

C3

Calidade nutricional e seguridade alimentaria/ambiental de sistemas produtivos agrarios sustentables

 

C31

Mitigación/avaliación do impacto ambiental derivado do uso de praguicidas nos sistemas agrarios extensivos

 

C32

Mellora da calidade e da seguridade alimentaria nos procesos produtivos agrarios: Uso avanzado da espectrometría de masas de alta resolución e de metodoloxías “omics” asociadas, para investigar a calidade e seguridade alimentaria en procesos produtivos agrarios

 

C4

Conservación e mellora de Recursos Fitoxenéticos Agrarios.

 

C41

Conservación do Banco de Xermoplasma do CIAM. Multiplicación, conservación e caracterización da colección de especies pratenses conservadas no CIAM

 

C42

Instalación de campos de multiplicación para creación de semente das variedades pratenses creadas no CIAM

 

C43

Rexistro de novas variedades de trigo, para sustentar a IXP Pan Galego

 

C44

Avaliación de novas variedades españolas de cereais de inverno

 

C45

Selección de trigos seme-ananos de base xenética autóctona

 

C46

Produción de trigo en ecolóxico

 

C47

Caracterización de gliadinas e gluteninas LMW da colección de trigos autóctonos

 

C48

Caracterización agronómica de centeos da colección do CIAM

 

C49

Avaliación agronómica de variedades comerciais de millo forraxeiro

 

C410

Multiplicación e conservación de variedades locais e liñas puras de millo (Zea mays L.) conservadas no Banco de Xermoplasma do CIAM

 

C411

Avaliación agronómica de material xenético procedente do cruzamento de liñas obtidas a partir de cruces de  material autóctono de millo para forraxe

 

C412

Avaliación de variedades locais de millo branco (variedades autóctonas) para obtención dun híbrido sintético para o uso na industria fariñeira

 

C413

Desenvolvemento do material xenético do millo adaptado a Galicia e Norte de España. Selección de híbridos sintéticos asistida por marcadores moleculares SSR en caracteres (rendemento, valor nutritivo e biomasa) do millo en gran e forraxeiro, para o seu uso en sistema ecolóxico

 

C414

Ensaios de variedades de horta

 

C415

Mellora xenética en variedades autóctonas de horta

 

C416

Produción de sementes de variedades autóctonas de produtos hortícolas

 

C417

Mellora dos medios de produción hortícolas

 

C418

Apoio ao sector da planta ornamental e viveiros

 

C419

Mellora das condicións de conservación do Banco de Xermoplasma de froiteiras do CIAM

 

C420

Accións específicas sobre as coleccións de maceiras, pereiras e cerdeiras

 

C421

Posta en valor da colección de maceiras destinada á industria alimentaria

 

C422

Diagnose da situación actual da fruticultura en Galicia

C5

Fertilización de cultivos forraxeiros e medio ambiente

 

C51

Incremento da eficiencia na utilización de nutrientes dos fertilizantes nos cultivos forraxeiros. Reciclado de fertilizantes orgánicos

 

C52

Mitigación do cambio climático mediante o secuestro de carbono e a redución nas emisións de gases de efecto invernadoiro (GEI: N2O, CO2 e CH4)

 

C53

Redución da volatilización do amoníaco e da contaminación das augas nas explotacións gandeiras de vacún

 

C54

Seguimento, preservación e mellora da fertilidade do solo: aspectos químicos e biolóxicos

 

C55

Aplicación das TIC, intelixencia artificial e a agricultura de precisión

 

C56

Novas especies pratenses e forraxeiras

 

C57

Resposta á rega dos cultivos de verán tradicionais e alternativos e redución da dependencia proteica

 

C58

Sistemas de rotacións forraxeiras ecolóxicas na zona interior de Galicia

C6

Helmintíases e protozooses dos ruminantes en Galicia

 

C61

Obtención de estadios parasitarios e produtos biolóxicos derivados.

 

C62

Optimización do control das parasitoses reducindo ao mínimo o uso de medicamentos

C7

Enfermidades bacterianas e víricas da cabana gandeira

 

C71

Posta en marcha dunha unidade de investigación para o estudo de enfermidades bacterianas e víricas

 

C72

Estudo de enfermidades animais bacterianas e víricas que afectan ao gando vacún en Galicia

C8

Bioloxía Molecular/Biotecnoloxía Vexetal

 

C81

Apoio a liña de produción de horta

 

C82

Busca de alelos agronómicos beneficiosos nos ecotipos autóctonos de trigo

 

C83

Selección de híbridos sintéticos asistida por marcadores moleculares SSR en caracteres (rendemento, valor nutritivo e biomasa) do millo en gran e forraxeiro, para o seu uso en sistema ecolóxico

 

C84

Estudos moleculares para a detección temperá de oídio en lúpulos.

 

C85

Detección de Fito plasmas en froiteiras da colección do CIAM

C9

Sistemas enerxéticos sostibles no rural

 

C91

Produción enerxética a través de compost

C10

Mellora xenética animal

 

C101

Posta en marcha dunha unidade de mellora xenética

 

C102

Desenvolvemento de programas de mellora xenética

AREA DE INVESTIGACIÓN FORESTAL (Anexo Investigación)

D

AREA DE INVESTIGACIÓN FORESTAL (Anexo Investigación)

Mellora do aproveitamento selvícola e forestal do monte galego

D1

Programa de mellora xenética

 

D11

Mellora xenética de Pinus pinaster

 

D12

Mellora xenética de Pinus radiata

 

D13

Mellora xenética do castiñeiro (Castanea sativa mill.)

 

D14

Mellora xenética de Prunus avium

 

D15

Conservación e mellora por selección do carballo (Quercus robum)

 

D16

Conservación e mantemento do material xenético doutras coníferas de interese forestal (Sequoia sempervirens, Pseudotsuga menziesii, Cryptomeria japonica)

D2

Programa de mellora selvícola

 

D21

Actuacións de mellora selvícola

 

D22

Ensaios de plantíos mixtos e comparativas con materiais mellorados

D3

Defensa do monte contra os incendios forestais

 

D31

Restauración de zonas queimadas, lume prescrito e análise da severidade dos lumes

D4

Adaptación e preservación dos ecosistemas forestais ao cambio climático e produtos forestais non madeireiros

 

D41

Adaptación e preservación dos ecosistemas forestais ao cambio climático

 

D42

Produtos forestais non relacionados coa madeira: resina

AREA DE INVESTIGACIÓN EN MATERIA DE VITICULTURA E ENOLOXÍA

E

AREA DE INVESTIGACIÓN EN MATERIA DE VITICULTURA E ENOLOXÍA

Mellora do coñecemento e as posibilidades de desenvolvemento do sector vitivinícola galego

E1

Material vexetal e recursos xenéticos

 

E11

Identificación de variedades de vide por técnicas morfolóxicas e moleculares

 

E12

Caracterización ampelografíca, molecular, agronómica e de determinación do potencial vitivinícola

 

E13

Estudos conducentes ao rexistro de novas variedes

 

E14

Selección de clons de variedades de cultivo tradicional galego

 

E15

Produción de material vexetal de vide de categoría inicial e de base

E2

Protección fitosanitaria do cultivo da vide

 

E21

Avaliación da eficacia dos produtos fitosanitarios

 

E22

Avaliación do desenvolvemento de pragas e enfermidades do viñedo

 

E23

Selección de variedades máis tolerantes a enfermidades

 

E24

Avaliar técnicas vitícolas para a mellora do estado sanitario do viñedo

E3

Tecnoloxía da produción vitícola

 

E31

Avaliar a resposta das variedades en distintos sistemas de condución

 

E32

Avaliar a idoneidade de portaenxertos para o cultivo de diferentes variedades de vide

 

E33

Avaliar diferentes sistemas de poda

 

E34

Estudo diferentes sistemas de xeometría da plantación

 

E35

Implantación de técnicas de viticultura de precisión

E4

Proxectos de enoloxía

 

E41

Aplicación de cepas autóctonas de Saccharomyces cerevisiae seleccionas a escala industrial

 

E42

Potencial de lévedos non-Saccharomyces: a mellora e diferenciación dos viños galegos e mitigación dos efectos do cambio climático en adega

 

E43

Alternativas para a redución de sulfitos no viño

 

E44

Produción sustentable e calidade dos viños

 

E45

Control micro biolóxico dos viños

AREA DE TRANSFERENCIA

F

AREA DE TRANSFERENCIA

Garantir a transferencia efectiva de coñecementos entre a investigación agroforestal e os sectores produtivos

F1

Comarcalización da Transferencia Tecnolóxica

 

F11

Elaboración dun estudo de necesidades de transferencia por comarcas

 

F12

Presentación do Plan comarcal de transferencia tecnolóxica

F2

Especialización das opcións de intercambios e visitas

 

F21

Implantación das opcións de intercambios e visitas orientadas á creación de novas explotación e a potenciar o transvase xeracional

F3

Reforzo da implantación de grupos operativos e proxectos piloto

 

F31

Reorientación do sistema vixente de cara a unha mellora na axilidade da xestión e na efectividade dos resultados

 

F32

Deseño e aplicación dun sistema independente de control de calidade

F4

Potenciación da transferencia material de recursos fitoxenéticos

 

F41

Promoción do emprego de castes autóctonas nas producións de calidade

 

F42

Articulación de canles comerciais operativas de transferencia

F5

Mellorar as condicións da transferencia de coñecementos

 

F51

Programa de apoio á formación de asesores

 

F52

Mellora da análise a aplicabilidade práctica dos datos estatísticos

 

F53

Desenvolvemento da aplicación FITOVIT de asesoramento fitosanitario gratuíto aos viticultores galegos

F6

Accións de divulgación directa

 

F61

Publicación dunha revista de divulgación da AGACAL

AREA DE CAPACIDADE ANALÍTICA

G

AREA DE CAPACIDADE ANALÍTICA

Garantir a oferta de servizos técnicos de análises alimentarias e agrarias aos operadores galegos

G1

Liñas estratéxicas do laboratorio EVEGA

 

G11         

Posta a punto da determinación dos sulfitos no viño

 

G12     

Acreditación para a exportación de viños

 

G13

Acreditación para determinación do grao alcohólico para viños de baixa gradación

 

G14

Ampliación da acreditación de parámetros e técnicas para bebidas espirituosas

 

G15

Acreditación de parámetros grao alcohólico, acético e acetoína para os vinagres

G2

Liñas estratéxicas do LAFIGA

 

G21        

Ampliar a oferta analítica

 

G22

Ampliar o alcance de acreditación en Alimentos.

 

G23

Ampliar o alcance de acreditación en Bebidas

 

G24

Ampliar o alcance de acreditación en Fertilizantes

 

G25

Ampliar o alcance de acreditación en Solos

 

G26

Acreditación en novos ensaios máis rápidos e con menor coste.

 

G27

Acreditar ensaios en sanidade vexetal para dar resposta a requirimentos legais a curto prazo

 

G28

Acreditar ensaios en alimentación animal e en residuos de pesticidas.

AREA DE FORMACIÓN (Anexo formación)

H

AREA DE FORMACIÓN (Anexo formación)

Contribuír á mellora da competitividade e sustentabilidade do sector primario e alimentario galego apoiando a cualificación profesional dos axentes e facilitando o relevo xeracional

H1

Ciclos superiores de formación profesional

 

H11

Gandaría e Asistencia en Sanidade Animal

 

H12

Paisaxismo e Medio Rural

 

H13

Xestión Forestal e do Medio Natural

 

H14

Xestión Forestal e do Medio Natural e Paisaxismo e Medio Rural

H2

Ciclos medios de formación profesional

 

H21

Produción Agro ecolóxica (persoas adultas)

 

H22

Produción Agropecuaria

 

H23

Aproveitamento e Conservación do Medio Natural

 

H24

Xardinaría e floraría

 

H25

Xardinaría e floraría e produción agropecuaria

H3

Desenvolvemento dun programa de formación continua capaz de transferir ao sector os coñecementos mais recentes

 

H31

Certificados de profesionalidade

 

H32

Campos de demostración e ensaio

 

H33

Talleres de prácticas

H4

Establecemento de canles de colaboración permanentes entre os centros de formación e entidades terceiras.

 

H41

Colaboración con Concellos

 

H42

Colaboración con entidades agrarias asociativas

 

H43

Colaboración con empresas

 

H44

Colaboración con centros formativos nacionais e internacionais

H5

Desenvolvemento de novos programas de formación

 

H51

Creación da escola de emprendedores rurais

 

H52

Programas de especialización de formación profesional

 

H53

Curso de Aptitude Empresarial Agraria na modalidade semi presencial

 

H54

Aula de produtos lácteos

 

 

 

I

AREA INSTITUCIONAL

Artellar un sistema eficaz e eficiente de coordinación, xestión, control e seguimento da estrutura orgánica e funcional da AGACAL

I1

Consolidar o funcionamento regular do esquema organizativo da Axencia

 

I11

Posta en función dunha aplicación informática de xestión interna

 

I12

Calendario institucional da AGACAL 2021-2024

I2

Completar a adecuación da AGACAL á LOFAXGA

 

I21

Elaboración e aprobación do Contrato de Xestión 2021-2024

I3

Garantir a transparencia e proxección pública da AGACAL

 

I31

Deseño do portal WEB da AGACAL

         
AREA ECONÓMICA E PATRIMONIAL

J

AREA ECONÓMICA E PATRIMONIAL

Automatización e regularización da xestión económica da Axencia

J1

Ordenar a xestión contable da Axencia

 

J11

Redución do período medio de pago de facturas a 10 días

J2

Regularizar a situación patrimonial

 

J21

Completar e actualizar o inventario patrimonial de AGACAL

 

J22

Regularizar a situación catastral dos predios tutelados por AGACAL

J3

Ordenación da xestión de ingresos

 

J31

Elaboración e publicación da Orde de taxas e prezos privados

J4

Mantemento e modernización de infraestruturas e medios técnicos

 

J41

Desenvolvemento do proxecto Galicia Calidade no predio de Sergude

 

J42

Plan de acondicionamento de infraestruturas 

 

J43

Plan de renovación de equipos de investigación

 

J44

Plan de renovación do parque móbil da AGACAL

 

J45

Plan de seguridade dos centros de investigación e formación

AREA DE PERSOAL

K

AREA DE PERSOAL

Completar a dotación de persoal da Axencia

K1

Actualización das necesidades de persoal

 

K11

Aprobación e actualización da RPT

 

K12

Programación da actividade en réxime de tele-traballo

 

K13

Aprobación de listas de contratación eventual de persoal investigador

 

K14

Incorporación permanente de persoal investigador

 

K15

Asunción efectiva das competencias en xestión de persoal

 

K16

Integración do persoal procedente do INGACAL

K2

Identificación e actualización das necesidades de formación

 

K21

Programa específico de formación do persoal da Axencia

 

Para máis información pode consultar a continuación o documento íntegro.